Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ


                                                                                        του Γιώργου Κουτσούκου
Το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα κυβέρνησης-τρόϊκας σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο εξαιρετικά βίαιης αναδιανομής του πλούτου σε βάρος των πολλών. Οι προβλέψεις και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου – αν εφαρμοστούν – είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μετατρέψουν την χώρα σε οικονομική και κοινωνική έρημο, αφού θα βαθύνουν την ύφεση και θα εκτινάξουν την ανεργία, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων.

 Συγκεκριμένα το μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 28,3 δισ. ευρώ το διάστημα 2011-2015. Τα βάρβαρα μέτρα κατανέμονται το 2011 (6,5 δισ. ευρώ ή 23,1% των συνολικών μέτρων), το 2012 (6,8 δισ. ευρώ ή 24% των συνολικών μέτρων), το 2013 (5,2 δισ. ευρώ ή 18,5% των συνολικών μέτρων), το 2014 (5,4 δισ. ευρώ ή 19,3% των συνολικών μέτρων) και το 2015 (4,3 δισ. ευρώ ή 15,1% των συνολικών μέτρων).

 Τα μέτρα επίσης δηλώνουν την αποτυχία της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής και έρχονται να πλήξουν για μια ακόμη φορά τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ περιλαμβάνει μέτρα για την πλήρη διάλυση και εκποίηση των «φιλέτων» των ΔΕΚΟ.
   

Στον τομέα της υγείας: Θα επιβληθεί ειδικό τέλος σε επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τον αντικαπνιστικό νόμο (40 εκατ. ευρώ εφέτος). Θα αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, καθώς οι ασθενείς θα κληθούν να πληρώσουν δυσβάσταχτα «χαράτσια». Θα εφαρμοστεί νέος χάρτης υγείας. Θα λειτουργήσει κεντρικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία (με ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της λειτουργίας του;) και θα γίνεται τιμολόγηση (πως και με τι κριτήρια;) των ιατρικών πράξεων.
   Για τον «εξορθολογισμό» της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, προβλέπονται η επέκταση της λίστας φαρμάκων που δεν απαιτούν συνταγογράφηση, η νέα τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο, η εισαγωγή ασφαλιστικής λίστας στα φάρμακα και η επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τον έλεγχο των χειρόγραφων συνταγών.

 Αποκρατικοποιήσεις –ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

 Την άμεση δημιουργία Οργανισμού Αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) για την προώθηση του προγράμματος διαχείρισης και “αξιοποίησης” (βλ. ξεπούλημα) των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο περιλαμβάνει, επίσης, αναλυτικό πίνακα με τις αποκρατικοποιήσεις ανά τρίμηνο έως και το 2015.

    Στόχος είναι έσοδα 50 δισ.. ευρώ συνολικά (!!!!!), τα οποία κατανέμονται σε 5 δισ. ευρώ το 2011, καθώς και σωρευτικά 15 δισ. ευρώ έως το 2012 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

    Στο Ταμείο θα μεταβιβαστούν μετοχές και τα συναφή δικαιώματα των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, προκειμένου να προχωρήσει στην «αξιοποίησή» τους.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ο όμιλος του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", τα 29 περιφερειακά αεροδρόμια, τα 4 αεροσκάφη Airbus A340-300, η Εγνατία οδός, οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια, οι υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης, τα τυχερά παιχνίδια και τα καζίνο, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, η ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα"), οι τηλεπικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, άδειες κινητής τηλεφωνίας, ψηφιακό Μέρισμα και άλλες συχνότητες), οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), ο τραπεζικός τομέας (ΑΤΕ και οι συμμετοχές της σε επιχειρήσεις, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες), Μεταλλευτικές εταιρείες και μεταλλεία (ΛΑΡΚΟ).

    Ειδικό κεφάλαιο αφορά στην ακίνητη περιουσία, με τη δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων ακινήτων και Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο θα περιέλθουν, μεταξύ άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων, και όλα τα ιδιωτικά ακίνητα του Δημοσίου που μπορούν να «αξιοποιηθούν» (βλ. ξεπουληθούν). Σε πρώτη φάση υπάρχουν 18 επιλεγμένα ακίνητα από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της, που έχουν σημαντική προοπτική «αξιοποίησης».

    Ειδικά για την περιοχή πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Ελληνικού (Ελληνικό) θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του fast track και οι σχετικές συναλλαγές, οι οποίες προσδοκάται να λάβουν χώρα μεταξύ δ΄ τριμήνου 2011- δ΄ τριμήνου 2012, θα περιλαμβάνουν διακρατικές συμφωνίες ή/και συμφωνίες με ιδιώτες μέσω διαγωνισμών.

Η λειτουργία του νέου Ταμείου θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουλίου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Φορολογία   

(όπως αυτές οι ρυθμίσεις εξειδικευτήκαν στον εφαρμοστικό νόμο)

 - Δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, από τις 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Το μέτρο αυτό πλήττει πρώτα και κύρια τους χαμηλόμισθους.

Συγκεκριμένα, στο ύψος εισοδήματος από τις 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ προστίθεται στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα συντελεστής 10%, με αποτέλεσμα για όλους να υπάρχει πρόσθετο «πετσόκομμα» 400 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ διατηρείται για νέους έως 30 ετών, για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

Το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει άμεσα και για τα φετινά εισοδήματα, γεγονός που οδηγεί στην αλλαγή της παρακράτησης φόρου μέσα στο καλοκαίρι και θα αναμένεται η έκδοση των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων, οι οποίες μάλιστα θα προβλέπουν την αναδρομική ισχύ του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2011!

- Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% - 5%, που θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εισφορά κλιμακώνεται ως εξής:

για εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, συντελεστής 1%

)από 20.000 - 50.000 ευρώ, 2%

)από 50.000 - 100.000 ευρώ, 3%

)από 100.000 και άνω θα επιβάλλεται συντελεστής 4%

) 5% θα είναι ο συντελεστής που θα επιβάλλεται στα εισοδήματα των βουλευτών, υπουργών, αιρετών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετακλητών υπαλλήλων επιπέδου γενικού γραμματέα.

Επισημαίνεται ότι με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης η εισφορά θα επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αν κάποιος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.001 ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 120 ευρώ, ενώ εάν δηλώνει στην εφορία 40.000 ευρώ θα πληρώσει 800 ευρώ.

- Επιβολή από φέτος και «εσαεί», όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ετήσιου ειδικού τέλους επιτηδεύματος ή ελευθέρου επαγγέλματος το οποίο μεσοσταθμικά θα κυμαίνεται στα 300 ευρώ ανάλογα με την έδρα του επαγγέλματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα κληθούν θα καταβάλουν το τέλος ύψους 300 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2011 (δηλαδή για τη χρήση του 2010), εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., σύμφωνα με προσθήκη του υπουργού Οικονομικών. Το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Το εν λόγω τέλος θα επιβάλλεται μετά τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, ενώ δεν θα συμψηφίζεται με τη φορολογική υποχρέωση.

Από το τέλος επιτηδεύματος δεν θα εξαιρεθούν τα γνωστά «μπλοκάκια των 700 ευρώ, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών

- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά. Με τη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, «ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται μέχρι 30-9-2013 (αντί έως 30/12/2013, που οριζόταν πριν), με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, είναι δυνατή η παροχή επιδόματος (βλ. ελεημοσύνη) θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης. Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται το επίδομα, τα δικαιούχα πρόσωπα, η αρμόδια για τη χορήγηση αρχή, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής.

- Εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τις επιχειρήσεις.

- Μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων να πέσουν στα «δίχτυα» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να πληρώσουν πρόσθετο φόρο.

Κατάργηση του Μπόνους – Αύξηση των αποδείξεων

Καταργείται το «μπόνους» της έκπτωσης δαπανών με βάση τις αποδείξεις ενώ οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν την ποινή της καταβολής επιπλέον φόρου 10% επί της διαφοράς. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Η «φοροκαταιγίδα» φυσικά δεν έχει τέλος, αφού:

- αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης για όλους,

- θεσπίζονται νέα «επαγγελματικά» τεκμήρια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. συνδέοντας τα τ.μ. της επαγγελματικής στέγης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ούτως ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από επαγγελματικές ομάδες οι οποίες δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και κατά την πάγια αντίληψη του υπουργείου Οικονομικών ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή,

- επιβάλλεται και στο φυσικό αέριο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά gj (γιγατζάουλ), που οδηγεί σε αύξηση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης περίπου 50 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο,

- επιβάλλονται έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., πισίνες και σκάφη, θα εφαρμοστούν μόνο το 2011:

)στα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. κλιμακωτά, ενώ το ποσό θα κυμαίνεται από 150 ευρώ έως και 650 ευρώ

)στις πισίνες, με 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για αυτές που έχουν δηλωθεί και 20 ευρώ/τ. μ. για αδήλωτες πισίνες που θα δηλωθούν με την επιβολή υψηλών προστίμων. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ

)στα σκάφη αναψυχής, ανάλογα με το είδος και το μήκος του σκάφους

- αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Το συγκεκριμένο μάλιστα μέτρο θα αφορά υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ.

- επιβάλλεται μεσοσταθμική αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας, με στόχο να εισπραχθούν φέτος 100 εκατ. ευρώ.

- αυξάνεται ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, delivery κ.λπ.) από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1η Σεπτεμβρίου 2011.

Να σημειωθεί ότι αυτή η φορολαίλαπα είναι βαθιά ταξική, καθώς ενώ από τη μια πλευρά «ληστεύει» τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων από την άλλη δεν ακουμπά καθόλου τη φοροδιαφυγή και ειδικά τους μεγαλοφοροφυγάδες. Συγκεκριμένα, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν προβλέπεται η είσπραξη ούτε ενός ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για τα έτη 2011-2012!

Συντάξεις-επιδόματα-εργασιακές σχέσεις (Νο1)

(όπως διατυπώθηκαν οι παρεμβάσεις στο κείμενο του μεσοπρόθεσμου)

. Αναλυτικά τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο είναι:

 - Το «πετσόκομμα» των επιδομάτων και της λίστας των δικαιούχων του ΟΕΕ- ΟΕΚ και του ΟΑΕΔ καθώς και άλλων κοινωνικών επιδομάτων με τη θέσπιση αυστηρότατων εισοδηματικών κριτηρίων.
   

 - Η δραστική μείωση του εφάπαξ των συντάξεων.
   

 - Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε «εξοικονόμηση» πόρων 50 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 860 εκατ. ευρώ ως το 2015

- Επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά πάνω από 1.700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως ( π.χ. στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας) και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.

 - Μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων όπως και αυστηροποίηση των δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Προβλέπεται «εξοικονόμηση» δαπανών από το μέτρο αυτό 100 εκατ. ευρώ για το 2012 και συνολικά 210 εκατ. ευρώ έως το 2015.

- Εισφορά «αλληλεγγύης» (βλ. χαράτσι) δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

 - Εισφορά «αλληλεγγύης» ελευθέρων επαγγελματιών (βλ. χαράτσι) για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ φέτος.

 - Αύξηση της εισφοράς του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας ( μισθωτών και εργοδοτών).

Συντάξεις-επιδόματα-εργασιακές σχέσεις (Νο2)

(όπως διατυπώθηκαν οι παρεμβάσεις στο κείμενο του εφαρμοστικού αλλά και στο μεσοπρόθεσμο)

Στις εργασιακές σχέσεις οι βασικές «προκρούστειες» αλλαγές είναι οι εξής:

    - Θεσμοθετείται το ελαστικό δεκάωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή για το χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει το οκτάωρο (με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ρεπό).

    - Θεσμοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 25 χρονών με μισθό αισθητά κατώτερο (έως και 20%) από ότι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

    - Ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφού θεσπίζεται η δυνατότητα περάσματος σε τέτοιες συμβάσεις όχι πλέον με συναπόφαση των σωματείων αλλά με τη συναίνεση "Ενώσεων Προσώπων" (ως ένωση προσώπων θεσπίζεται μια "συλλογικότητα" που εκπροσωπεί το 25% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένων).

-  Καθιερώνεται η μισθωτή εφεδρεία και προετοιμάζεται το έδαφος για απολύσεις στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ

- Εισαγωγή μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

- Παράταση της ομηρίας των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς οι συμβάσεις αυτές θα μπορούν πλέον να ανανεώνονται τρεις φορές και για διάστημα τριών ετών (αντί για 2 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Ασφαλιστικό

   
Επίσης, βάρβαρα μέτρα σχετικά με τα ασφαλιστικά δικαιώματα περιλαμβάνει ο νόμος και είναι τα εξής:

    - Θεσπίζεται ειδική εισφορά σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ ή σε συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών. Η εισφορά κλιμακώνεται από 6%.

    - Θεσπίζεται ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ και η οποία θα κλιμακώνεται από 3%.

    - Θεσπίζεται κράτηση 1% υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα (0,50 ο εργαζόμενος και 0,50 ο εργοδότης ) ενώ στο δημόσιο η κράτηση αυτή θα φτάνει ακόμα και στο 3% και θα καταβάλλεται εξολοκλήρου από τον εργαζόμενο.

    - Από 1η Αυγούστου οι δικαιούχοι των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υποχρεούνται σε κράτηση δέκα ευρώ μηνιαίως υπέρ ανεργίας.

    - Αυξάνει η εισφορά των αγροτών για τις συντάξεις ΟΓΑ.

- Περικόπτεται κατά 10% το εφάπαξ όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2010, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ χάνουν πλέον από το εφάπαξ 15%.

Συντάξεις του ΝΑΤ

Η σχετική διάταξη του εφαρμοστικού νόμου ορίζει ότι «οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.1.2010, μειώνονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 6%. Ποσά που, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, παρακρατούνται από τις συντάξεις των επομένων μηνών, σε έξι 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2011».

«Πετσόκομμα» επιδομάτων ανεργίας

Βάρβαρη επίθεση ενάντια στους ανέργους. Περιορίζονται τα επιδόματα ανεργίας στους 18 μήνες για διάστημα τετραετίας ξεκινώντας από το 2013. Τα επιδόματα ανεργίας δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 450 ημερομίσθια από 1.1.2013 και από 1.1.2014 τα 400 ημερομίσθια. Το μέτρο έρχεται να συμπληρώσει την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του Πάσχα και των Χριστουγέννων, μόνο αν ο άνεργος ήταν ασφαλισμένος από 01/1 μέχρι 30/4 κάθε έτους για το Πάσχα και από 01/5 μέχρι 31/12.

- «Πάγωμα» της ωρίμανσης των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου. Η "προσωρινή" αναστολή απόδοσης της ωρίμανσης αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον προάγγελο "παγώματος" των βασικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πιθανότατα μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια τα οποία προβλέπουν την αναστολή απόδοσης των ποσών ωρίμανσης από 4-5 έτη. Οι απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων από ένα τετραετές "πάγωμα" των μισθών θα ανέλθει σε 1.600 ευρώ κατά μέσο όρο για το σύνολο της χρονικής περιόδου, ενώ το ποσό θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ εάν επιλεγεί το σενάριο να αποδίδονται οι ωριμάνσεις κάθε πέντε χρόνια.

Είναι σαφές λοιπόν ότι τα παραπάνω μέτρα – αν εφαρμοστούν- θα οδηγήσουν τη  χώρα σε οικονομική και κοινωνική άβυσσο. Η βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πολύ λίγων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα μετατρέψουν την χώρα σε «μπανανία» και τους κατοίκους της σε πάμφθηνη, αναλώσιμη πρώτη ύλη για την εκτόξευση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις