Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση ΠΕΕΚΕΚ με Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης κοινοτικών πόρων κ. Θ. Τσέκο και περαιτέρω ενέργειες

Αθήνα 4/2/2010

Προς
- Μέλη ΠΕΕΚΕΚ
- Εργαζόμενους ΚΕΚ

Θέμα: Συνάντηση ΠΕΕΚΕΚ με Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης κοινοτικών πόρων κ. Θ. Τσέκο και περαιτέρω ενέργειες

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2.10.2010 συνάντηση του Συλλόγου μας, με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, κατά την οποία περιγράψαμε τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει η κατάσταση στο χώρο της Επαγγελματικής Κατάρτισης, ο οποίος είναι πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς πάνω από 3.500 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα απολύσεων ή μονομερούς μετατροπής των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση.

Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο στα ιδιωτικά ΚΕΚ, αλλά σε όλο τον κλάδο της κατάρτισης δηλαδή και στα ΚΕΚ των κρατικών και κοινωνικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων και έχει περαιτέρω επιπτώσεις πλην των εργαζομένων και στους ανέργους, τους εκπαιδευτές κλπ.

Τονίσαμε ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία των αρμόδιων υπουργείων τόσο να αποπληρώσουν έργα που έχουν ολοκληρωθεί όσο και να εξασφαλίσουν έστω και την ελάχιστη οφειλομένη χρηματοδοτική ροή σε προγράμματα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο δεν μπορεί να συνεχίσει να αποδίδεται στη κακοδιαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής δημοσιονομικής κρίσης.

Πολύ περισσότερο, τα παραπάνω, δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για να μην προχωρούν στην υλοποίηση έργων που έχουν ήδη προκηρυχθεί και αξιολογηθεί, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ με ωφελούμενους δεκάδες χιλιάδες ανέργους αλλά το κυριότερο όλων, να μην προχωρά συνολικά το ΕΣΠΑ, εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης που διάγει η χώρα.

Ως σύλλογος ζητήσαμε επιτάχυνση των διαδικασιών και άμεση παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία του συστήματος κατάρτισης, να προχωρήσει άμεσα η αποπληρωμή των έργων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, να καταβληθεί η προκαταβολή των έργων που υλοποιούνται (και στα οποία πρέπει να πληρωθούν τα εκπαιδευτικά επιδόματα των ανέργων που συμμετέχουν), και να αναδειχθούν οι δικαιούχοι υλοποίησης των προγραμμάτων που έχουν αξιολογηθεί (τουρισμός, πράσινα επαγγέλματα), ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η υλοποίησή τους. Τονίσαμε, ότι όλα τα παραπάνω (με πρώτο από όλα τις αποπληρωμές) είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοδοσίες και οι δεδουλευμένες αποδοχές στους συναδέλφους και να σταματήσουν οι απολύσεις ή μετατροπές των εργασιακών σχέσεων

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας, μας περιέγραψε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, και μας ανέφερε ότι η ταμειακή κατάσταση που παρέλαβε είναι τραγική, δηλαδή δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ.

Ως προς τις τελικές αποπληρωμές των υλοποιηθέντων έργων αλλά και τις προκαταβολές των τρεχόντων προγραμμάτων (ελληνομάθεια, τεχνικά έργα), ουσιαστικά μας παρέπεμψε στα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, στα οποία και ο ίδιος έχει απευθυνθεί για να δοθούν χρήματα, τα οποία όμως και αυτά επικαλούνται τα άδεια ταμεία και την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι ότι δεν μπορούσε ούτε καν να δεσμευτεί ως προς το χρόνο καταβολής των αποπληρωμών και των προκαταβολών και ότι εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό που δεσμεύτηκε είναι ότι εντός των επόμενων δύο μηνών (μέχρι τέλος Μαρτίου) θα ανακηρύξει τους αναδόχους των έργων, για τα οποία έχουν υποβληθεί προτάσεις (τουρισμός, πράσινα επαγγέλματα) και έχουν αξιολογηθεί σε πρώτη φάση, προκειμένου να προχωρήσουν οι υπογραφές συμβάσεων και κατά τον τρόπο αυτό να διευκολυνθούν τα ΚΕΚ ως προς τη χρηματοδότησή τους μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, ως Σύλλογος ζητήσαμε από τον Γεν. Γραμματέα και έγινε αποδεκτό να υπάρχει μια διαβούλευση και συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και στο βαθμό που μπορούμε ως Σύλλογος Εργαζομένων να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση των όποιων διαδικασιών ενώ ζητήσαμε ακόμη την παρέμβασή του προς τον ΕΛΣΕΚΕΚ (εφόσον απαιτηθεί) έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι όποιες χρηματοδοτήσεις δοθούν, να καλύψουν κατά προτεραιότητα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όλοι μας έχουμε επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που διέρχεται ο χώρος μας και την καθημερινή μας αγωνία ως προς τις θέσεις εργασίας μας και την καταβολή των μισθών μας.

Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΕΛΣΕΚΕΚ, όπου ζητήσαμε: α) να παγώσουν οι απολύσεις που τυχόν σχεδιάζονται, ενώ β) όταν τα ΚΕΚ αναλάβουν έργα και έχουν ήδη κάνει απολύσεις, να δεσμεύεται ο εργοδότης ότι θα επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο με πλήρη δικαιώματα και γ) εφόσον υπάρχει μετατροπή πλήρους απασχόλησης σε μερική, η μετατροπή αυτή να είναι προσωρινή και να επανέρχεται ο εργαζόμενος σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης χωρίς καμία απώλεια δικαιωμάτων.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Οικονομίας, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προβούμε άμεσα και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ή ακόμα και Απεργία, εφόσον τα μέλη μας είναι σε αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας και τη στήριξη του ΕΛΣΕΚΕΚ.


Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στην Αθήνα (η πρότασή μας είναι για 18/2/2010), προκειμένου να λάβουμε από κοινού αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειές μας και τη στάση μας απέναντι στο πρόβλημα.

Για την τελική ημερομηνία της Συνέλευσης και το χώρο που θα γίνει, θα ενημερωθείτε άμεσα.

Επίσης, στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ θα εκλέξουμε εφορευτική επιτροπή, ώστε το Μάρτιο να κάνουμε νέες ΕΚΛΟΓΕΣ για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΕΚΕΚ, επειδή λήγει η θητεία του. Οι εκλογές θα γίνουν στην Αθήνα (και πιθανώς στη Θεσσαλονίκη) και θα ενημερωθείτε εγκαίρως. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Σας καλούμε όλους να συσπειρωθείτε στο Σωματείο μας και να συμμετάσχετε μαζικά στη Γενική Συνέλευση.

Συναδελφικά,

Για το Δ.Σ.
Παναγιώτης Κυριακούλιας Ζωή Αλμπάνη

Πρόεδρος Γενική Γραμματέας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μηδέν απο Μηδέν.....Μηδέν δηλαδή. Να πάνε τα ΚΕΚ να δανειστούν μας είπε, αυτό που δεν είπε είναι ότι όταν δανειστούν έναντι των χρεωστουμένων, θα πρέπει να εκχωρήσουν τις απαιτήσεις, οπότε όταν με το καλό πληρωθούμε, λεφτα πάλι νίξ! Πολύ ωραία.
Αυτό που δεν είπε επίσης, έιναι ότι οι τραπεζες που έχουν αντιληφθεί την δυσκολία εκταμίευσης απο το Δημόσιο, όλο και πιό δύσκολα δίνουν δάνεια έναντι εκχωρησεων συμβάσεων Δημοσίου! Αντε και περαστικά

Επισκέψεις