Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΕΚΕΚ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες  στα ΚΕΚ

Καθώς η οικονομική κρίση και η ύφεση οξύνονται, σε συνδυασμό και με τα χρονίζοντα και οξυμένα  προβλήματα που διέρχεται ο κλάδος της επαγγελματικής κατάρτισης και των ΚΕΚ, η κατάσταση των εργαζομένων στο χώρο μας έχει επιδεινωθεί δραματικά. 

Και σε εμάς, όπως και σε άλλους εργασιακούς χώρους, η κατάσταση είναι ασφυκτική για τους εργαζόμενους.

Στα ΚΕΚ και με δεδομένη την έλλειψη προγραμμάτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω και των απαράδεκτων και παράλογων καθυστερήσεων της Κυβέρνησης να "τρέξει" με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, τόσο το ΕΣΠΑ συνολικά, όσο και τις δράσεις που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν εδώ και καιρό, σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας.

Από τη μια,  η οικονομική κρίση και το βάθεμα της ύφεσης στην πραγματική οικονομία, δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον  για την επαγγελματική κατάρτιση, η οποία αρχίζει να φαντάζει ως "πολυτέλεια" για τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη, και παρά το γεγονός ότι η ανεργία  λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, οι 6 προγραμματισμένοι διαγωνισμοί ανάθεσης προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, οι οποίοι θα έδιναν μια ανάσα σε μια αγορά εργασίας όπου οι απολύσεις αυξάνονται γεωμετρικά, έχουν πια  καταντήσει ένα κακόγουστο ανέκδοτο για πάνω από 2 χρόνια. 

Κανένας σοβαρός κυβερνητικός σχεδιασμός δεν υπάρχει, οι επιχειρηματικές κόντρες στο χώρο καλά κρατούν (βλ. ενστάσεις που υποβλήθηκαν για τα 2 προγράμματα - πράσινα επαγγέλματαμ, τουρισμός -- όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών) και τίποτε δε δείχνει να κινείται.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών δεν είναι μόνο ότι, ένας ολόκληρος κλάδος (με τα καλά του και με τα κακά του),  ο οποίος θεωρητικά από τη μια θα μπορούσε να ανακουφίσει από τις επιπτώσεις της ανεργίας αλλά και από την άλλη,  να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, σχεδόν καταρρέει. 

Είναι ότι, και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον χώρο της κατάρτισης, βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας. Τα προβλήματα του κλάδου, μαζί με την ύφεση και την κρίση δημιουργόύν ένα εκρηκτικό μίγμα εργασιακής διάλυσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Μικρότερα  ΚΕΚ κλείνουν, αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν, έχοντας απολύσει προσωπικό. Μεγαλύτερα και κατά κανόνα πιο οργανωμένα ΚΕΚ, έχουν κλείσει παραρτήματα αφού έχουν απολύσει εργαζόμενους. Αλλα, προχωρούν σε αλλαγές των συμβάσεων εργασίας, σε μερική απασχόληση, σε εκ περιτροπής εργασία, σε διαθεσιμότητες, σε μείωση αποδοχών. Δεδουλευμένες αποδοχές μηνών δεν καταβάλλονται.

Το μενού περιλαμβάνει τα πάντα. Οι εργαζόμενοι, απειλούμενοι με απόλυση βρίσκονται ανάμεσα στη μέγγενη της ανεργίας και της συνέχισης της απασχόλησής τους, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Η βεβαιότητα της σταθερής εργασίας, έχει δώσει τη θέση της, στην ανασφάλεια και το φόβο. 

Το σωματείο μας, γνωρίζει την κατάσταση στο χώρο μας. Οπως γνωρίζει και τις πραγματικές εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν, τις δυσκολίες στα ΚΕΚ, τους καλούς και κακούς εργοδότες, τα ΚΕΚ που σέβονται το προσωπικό τους και μέσα από διάλογο και διαβούλευση αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, αλλά και όλους όσους βρίσκουν την κρίση ως πρόσχημα για να κατασρατηγήσουν βασικά δικαιώματα και να εκβιάσουν τους εργαζόμενους. 

Απέναντι σε όλα αυτά, δεν πρέπει να είμαστε μόνοι.

Για αυτό υπάρχει το σωματείο μας.

Απευθυνθείτε σε αυτό για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και σας απασχολεί πως θα το χειριστείτε. Είτε ατομικά, είτε σαν εργασιακός χώρος, το Σωματείο, μπορεί να σας συμβουλεύσει πως θα χειριστείτε τα προβλήματα, πως να τα αντιμετωπίσετε, ποιές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Μπορεί να παρέμβει σε κάθε εργοδότη με τη θεσμική του ιδιότητα και μέσα από διάλογο να προσπαθήσει να βρεί λύσεις, να κάνει προτάσεις, να διεκδικήσει πράγματα που μπορούν να γίνουν.

Το σωματείο μας όπως γνωρίζετε, είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), μέσω της οποίας μπορεί να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή ή πίεση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με νομική υποστήριξη και συμβουλευτική. Μπορεί μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και πάντα στην κατεύθυνση της συζήτησης και της συναπόφασης με τους εργαζόμενους να βρεί τρόπους αντιμετώπισης της επίθεσης που δεχόμαστε. 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 

Για αυτό υπάρχει το Σωματείο μας.
Για να λύνουμε προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας. 

Επικοινωνείστε μαζί μας, για ότι σας απασχολεί.
Ελάτε να συζητήσουμε και απο κοινού να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε.

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΟΙΥΕ: 210 5239001, 210  5239766

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις