Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αυτασφάλιση απολυμένων ηλικίας 55 έως 64 ετών

 Αυτασφάλιση απολυμένων ηλικίας 55 έως 64 ετών


Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 και την εγκύκλιο με αριθμό 20 του ΙΚΑ, σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας, εργαζόμενου ηλικίας 55 έως 64 ετών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδική ή μεμονωμένη απόλυση, εφόσον αυτός παραμένει άνεργος, έχει το δικαίωμα της αυτασφάλισης, το οποίο ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία συμβάσεως.

Στο κόστος της αυτασφάλισης υποχρεούται να συμμετέχει ο εργοδότης που τους απέλυσε, για χρονικό διάστημα μέχρι τρία (3) χρόνια κατά ποσοστό:

α) 50% για τους ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών.

β) 80) για ασφαλισμένους ηλικίας 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 ετών.

Το υπόλοιπο κόστος αυτασφάλισης και για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον εργοδότη και για ποσοστό 50% ή 20% αντίστοιχα το αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ.

Αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποβολής της σχετικής αίτησης, είναι το Υποκατάστημα του τόπου εργασίας. Στην αίτηση εκτός των πλήρων στοιχείων του ασφαλισμένου, θα επισυνάπτεται η καταγγελία συμβάσεως εργασίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1)Οι εργαζόμενοι που θέλουν να κάνουν χρήση της διάταξης αυτής, θα πρέπει εντός 2 μηνών από την απόλυση, να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό, διαφορετικά θα το χάσουν.

2)Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού θα πρέπει να υπάρχει καταγγελία της σύμβασης εργασίας, και όχι «οικειοθελείς αποχώρηση», όπως τους δηλώνουν αρκετοί εργοδότες, προκειμένω να αποφύγουν τις υποχρεώσεις αυτές αλλά και την αποζημίωση απόλυσης.

3)Στις περιπτώσεις που οι απολύσεις πραγματοποιούνται πριν από την συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας, αυτές θεωρούνται καταχρηστικές και το δικαίωμα προσφυγής για άκυρη απόλυση θα πρέπει να ασκηθεί εντός 3 μηνών από την απόλυση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ και να ζητούν τη γνώμη της νομικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις