Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το διεκδικητικό πλαίσιο για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και το Ασφαλιστικό αποφάσισε η ΓΣΕΕ. Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν και την αιχμή των κινητοποιήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την Τετάρτη 12.12.2007.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ
Ως προς τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια της ΕΓΣΕΕ (οι οποίες και επηρεάζουν και τις αυξήσεις των κλαδικών συμβάσεων), η ΓΣΕΕ διεκδικεί ένα ποσοστό περίπου 10% ως εξής:

α) την καταβολή εφάπαξ από 1.1.2008 το ποσοστό της προβλεπόμενης αύξησης του μέσου ετήσιου πληθωρισμού,
β) Πρόσθετη αύξηση που αφορά την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγικότητας του 2008
γ) Πρόσθετη αύξηση για τη σταδιακή σύγκλιση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα με την ΕΕ των 15,
δ) Διορθωτικό ποσό για την κάλυψη απωλειών εισοδήματος λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου και πρόβλεψη ρήτρας για οποιοδήποτε γεγονός, το οποίο θα επηρεάσει τις βασικές παραδοχές επι των οποίων έγινε η συλλογική διαπραγμάτευση

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ως προς τα θεσμικά αιτήματα των εργασιακών σχέσεων που θα θέσει η ΓΣΕΕ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις του 2008 ξεχωρίζουν τα εξής:

α) Κατάργηση της υπερεργασίας - υπερωριακής απασχόλησης (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3385/05) και αύξηση της αμοιβής για υπερωρίες
β) Σταδιακή μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με κατεύθυνση το 35ωρο
γ) Κατάργηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (Ν. 3385/05) με την πλήρη και αποκλειστική υπαγωγή του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις
δ) Κατάργηση του διαχωρισμού των εργαζομένων σε παλαιούς και νέους με περιορισμένα δικαιώματα, αρχής γενομένης με την κατάργηση του Ν. 3429/05 για τις ΔΕΚΟ
ε) Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος (γάμου) και θεσμοθέτηση για όλους τους εργαζόμενους επιδόματος τέκνων
στ) Αύξηση της ετήσιας κανονικής αδείας και αύξηση του επιδόματος αδείας
ζ) Κάλυψη του κόστους από τις επιχειρήσεις προς και από τον τόπο εργασίας (μαζική χορήγηση ειδικών δελτίων χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς), μέτρο που θα ανακουφίσει το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό
η) Μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας της οικογένειας (αύξηση άδειας κυοφορίας και μητρότητας, άδεια μητρότητας στις θετές μητέρες, άδεια στον πατέρα λόγω γέννησης τέκνου, πρόσθετη άδεια στους διαζευγμένους γονείς, στήριξη της ανάδοχης οικογένειας κα)

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η ΓΣΕΕ ζητά την κατάθεση αναλυτικής και δεσμευτικής πρότασης απ΄την Κυβέρνηση, για την χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ως εξής:
α) Διακανονισμός καταβολής προηγουμένων οφειλών του κράτους, β) καταβολή των οφειλών του κράτους ως εργοδότης, γ) καταβολή του θεσμοθετημένου πόρου του 1% του ΑΕΠ (τα όποια συσσωρευτικά έχουν φτάσει τα 3,386ΔΙΣ Ευρώ),
δ) Νέοι πόροι για τον σχηματισμό του αναγκαίου ασφαλιστικού αποθεματικού, ε) συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής η έκταση της οποίας έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις για την βιωσιμότητα του συστήματος.
Εφόσον δεν καταθέσει εγκαίρως η κυβέρνηση την πλήρη πρότασή της για την χρηματοδότηση του ΣΚΑ τότε η παρουσία της ΓΣΕΕ στην Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 6/12/2007 δεν έχει κανένα νόημα.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και όσον αφορά την αποστολή φακέλου «αναλογιστικών μελετών» αυτές δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό στην συζήτηση γιατί εκτός του ότι πρόκειται για επιλεκτική και αποσπασματική παράθεση στοιχείων δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για την μακροοικονομική ισορροπία των ταμείων.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, την άρνηση του επιδόματος θέρμανσης που προδιαγράφει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός καθώς και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών Υγείας, Παιδείας Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η πρόβλεψη εσόδων και το φορολογικό επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο και δραματικά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, τόσο με τους άμεσους όσο και με τους έμμεσους φόρους.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ για την κοινωνική πολιτική και την φορολογική πολιτική κινείται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Α) Συσκέψεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, Περιφερειακές Συσκέψεις, ενημερώσεις των εργαζομένων.
Β) Περιοδείες- ενημερώσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους
Γ) Συνδικαλιστικό διάβημα διαμαρτυρίας στους Υπουργούς Οικονομίας - Οικονομικών και Απασχόλησης - Κοινωνικής Προστασίας
Δ) 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 12/12/2007 με αιτήματα: Χρηματοδότηση ασφαλιστικού, Κρατικός προϋπολογισμός, Ακρίβεια, Λιτότητα, Ανεργία, Επίδομα θέρμανσης, Υποχρηματοδότηση Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικών παροχών. κ.α.

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μια ζωη διεκδικουμε...και δυστυχως ολο και χειροτερα γινονται τα πραγματα συνεχως...

Ανώνυμος είπε...

... Ομως δεν έχουμε και άλλο δρόμο ν' ακολουθήσουμε

Επισκέψεις