Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MARC Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: Στάση πληρωμών έχουν κάνει οι μισές οικογένειες

Στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο οδηγείται μία στις δύο οικογένειες καθώς δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
 
Δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστά δάνειο και αγοράζει προϊόντα χαμηλής ποιότητας για να τα βγάλει πέρα. 

Οι τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αποκαλύπτονται μέσα από έρευνα της εταιρείας Marc Α.Ε. που έκανε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Στις ερωτήσεις που αφορούσαν το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών απάντησαν 1.207 άτομα. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 54,3% απαντά ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις, ενώ το 32,5% απαντά θετικά. Η στάση πληρωμών απειλεί τα δημόσια έσοδα αφού το 49% στην ερώτηση αν θα ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις απαντά «όχι» και «ναι» το 31,2%.

Απώλειες

Εννιά στους δέκα Ελληνες μέτρησαν απώλεια κατά 38% του εισοδήματός τους και μάλιστα δύο στα τρία νοικοκυριά έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 18.000 ευρώ, με ένα στα τρία να έχει κατέβει κάτω από τα 10.000 ευρώ.

Η ανεργία θερίζει... και τέσσερα στα δέκα σπίτια έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, αλλά οι ελληνικές οικογένειες δεν βλέπουν καλύτερες μέρες ούτε για φέτος αφού το 72% αναμένει κι άλλη μείωση εισοδήματος.

Το 49,8% των οικογενειών δεν κατάφερε με το τρέχον εισόδημα να καλύψει τις βασικές του υποχρεώσεις. Το 48,3%, έστω και με το ζόρι, το πέτυχε, ενώ αποταμίευση κατάφερε να κάνει μόλις το 1,8%.

Τα νοικοκυριά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους αναγκάστηκαν να τραβήξουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους (56,5%), να δανειστούν από συγγενείς και φίλους (33,1%), να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα (15,8%), να πουλήσουν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων (8,8%) κ.ο.κ.

Το 39,8% των νοικοκυριών έχει καθυστερημένες οφειλές, σύμφωνα με την έρευνα της Marc, και αυτές αφορούν πάγιες ανάγκες τους (69,7%), φορολογικές υποχρεώσεις (60,8%), δόσεις δανείων και καρτών (43,7%) κ.ο.κ.

Επιπλέον, το 47% του δείγματος δηλώνει ότι έχει δανειακές υποχρεώσεις. Οι οικογένειες για να επιβιώσουν κόβουν δαπάνες από παντού, ακόμη και σε είδη διατροφής αλλά και στη θέρμανση. Σε σχετική ερώτηση που έγινε και δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων, προκύπτει ότι το «ψαλίδι» πέφτει παντού:
Είδη διατροφής (69,7%), θέρμανση (83,2%), μετακίνηση (79,4%), ένδυση ? υπόδηση (92,5%), εστιατόρια - ταβέρνες (93%) κ.ο.κ.

Βάζουν την υγεία τους σε κίνδυνο

Βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία τους τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά, προκειμένου να επιβιώσουν. Ετσι, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 42,5% αγοράζει προϊόντα χειρότερης ποιότητας.

Παράλληλα το 47,2% σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει δαπάνες από τις αγορές προϊόντων μπήκε ή πρόκειται να μπει στον πειρασμό να κάνει παζάρι για μία καλύτερη τιμή με την ανοχή στη μη έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής. Κάτι που οδηγεί στην έκρηξη της φοροδιαφυγής.
Συγκλονιστικό είναι και το στοιχείο που δείχνει πως το 42,3% των νοικοκυριών έχει ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη, ενώ το 37,6% έχει τον μισθό. Γεγονός που αποκαλύπτει την αποδυνάμωση της παραγωγικής και οικονομικής δυνατότητας των νοικοκυριών.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 8-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις