Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΕΕΚΕΚ

Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θεσσαλονίκη, 01/07/2010


Την απόλυτη στασιμότητα αντιμετωπίζουν τα προκηρυγμένα προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης χιλιάδων ανέργων, στα οποία περιλαμβάνονται προγράμματα κατάρτισης στα πράσινα επαγγέλματα και στον τουρισμό, (τομείς στους οποίους η παρούσα κυβέρνηση θέλει να δώσει βάρος), ακομη εκκρεμουν τα προγραμματα της πληροφορικής, προκατάρτισης, κατάρτισης και εγγυημένης απασχόλησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.



Η καθυστέρηση της αξιολόγησης και ανάθεσης αυτών των προγραμμάτων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ (2007-2013) δεν βοηθά τη διαχείριση της ανεργίας αλλά και καθιστά αδύνατη την απορρόφηση πόρων από το πλαίσιο στήριξης, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων, ο κίνδυνος είναι κάτι παραπάνω από ορατός διότι ελάχιστα έχουν πραγματοποιηθεί και διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο. Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του, πως για την προστασία των ανέργων είναι απαραίτητη η κατάρτιση και στήριξη τους για να μπορουν να ξαναμπουν στην αγορά εργασίας.



Είναι εντελως αδιανόητο το γεγονός ότι, τη στιγμη που η χωρα βρισκεται στη δινη της πιο μεγαλης οικονομικης και δημοσιονομικης κρισης με την ανεργία ολοενα να αυξανεται, να παρατηρουνται τετοιου ειδους καθυστερησεις στα προγραμματισμενα εργα καταρτισης που συνδεονται αμεσα με την ασκηση ενεργητικων πολιτικων απασχολησης, την καταπολεμηση της ανεργιας και τελικα την αναπτυξιακη προσπαθεια που είναι ζωτικης σημασιας.



Όλα αυτά έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις και στους ίδιους εργαζομένους στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ήδη εχουν μπεί λουκέτο στα περισσότερα, έχουν γίνει απολύσεις, σε άλλα καθυστερεί σημαντικά η καταβολή των δεδουλευμένων του προσωπικού και σε άλλα παρατηρούνται μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση για μεγάλο αριθμό εργαζομένων.



Είναι άμεση η ανάγκη, για την επιβίωση ολόκληρου του κλάδου και την αποφυγή απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας έμπειρων στελεχών, να προωθηθούν ταχύτατα οι όποιες διαδικασίες είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση και την ανάθεση προκηρυγμένων έργων ώστε να διασφαλιστεί μια σταθερή χρηματοδότηση και να δοθεί έτσι ευκαιρία σε έμπειρους και καλά στελεχωμένους φορείς να υλοποιήσουν προγράμματα κατάρτισης.



Το ΔΣ ΠΕΡΙΦ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΕΚΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις