Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ & ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Η σημερινή Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία κρίνεται ως μια από τις πιο επιτυχείς των τελευταίων ετών (εφάμιλλη αυτής του 2001 "ενάντια στο νομοσχέδιο Γιαννίτση") τόσο από άποψης μαζικότητας της απεργιακής συγκέντρωσης αλλά κυρίως απο πλευράς συμμετοχής των εργαζομένων.
Η ΓΣΕΕ εξέδοσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου και το Ψήφισμα της Απεργίας.
*****
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΓΣΕΕ
12-12-07
KAΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 12/12/07 η 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με μαζική και αγωνιστική συμμετοχή των εργαζομένων. Σε πολλούς εργασιακούς χώρους όπως, Βιομηχανία, Ορυχεία, Πετρέλαια, Τσιμέντα, οικοδομικές εργασίες, ΔΕΚΟ, Τράπεζες κλπ, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και έφθασε σχεδόν στο 100%!!

Ήταν η μεγαλύτερη απεργία όλων των εποχών.

Σ’ όλη τη χώρα, οι άνθρωποι της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ενωμένοι, εξέφρασαν από κοινού την αγανάκτησή τους και την ριζική διαφωνία τους στην πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας, των απολύσεων και της εκποίησης της Ο. Αεροπορίας, της ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, κ.λπ.

Με καθολική αγωνιστική και μαζική συμμετοχή στην απεργία, έστειλαν ισχυρό μήνυμα οργής κατά της ανατροπής και κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, της ασκούμενης αντεργατικής πολιτικής, της ανασφάλειας της εργασίας των νέων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων, του ξεπουλήματος των Δημόσιων Επιχειρήσεων.

Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδη πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον Πρόεδρο της Βουλής.

Επίσης συμβολικά σκεπάστηκαν από τους απεργούς οι κάμερες παρακολούθησης των διαδηλωτών και της πορείας ως έκφραση έντονης διαμαρτυρίας στις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ!!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!

ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ – ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!
Η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ!!


******
Γ.Σ.Ε.Ε. - ΑΔΕΔΥ
Αθήνα 12-12-2007

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΒΗΜΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Εμείς οι απεργοί που συγκεντρωθήκαμε σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 12/12/2007 στο Πεδίο Άρεως και αφού ακούσαμε τους ομιλητές, εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

- Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, γιατί πλήττει μονόπλευρα και εξοντωτικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους ανθρώπους του μόχθου.
- Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προβλέψεις του Νέου Προϋπολογισμού, ο οποίος περικόπτει δραματικά την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος των κοινωνικών δαπανών υγείας, παιδείας, πρόνοιας προβλέπει παράταση και ενίσχυση της πολιτικής λιτότητας με ταυτόχρονη θεαματική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών.
- Διεκδικούμε πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων που να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
- Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού του ανειδίκευτου Εργάτη και διεύρυνση του χρόνου χορήγησής του.
- Επίδομα θέρμανσης για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ανάλογα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και την οικογενειακή κατάσταση.
- Χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τους εργαζόμενους και σπουδαστές και ειδικότερα στους χρόνους μετάβασης και επιστροφής από τη δουλειά.
- Προστασία και αναβάθμιση των δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών.
- Πάταξη της Ακρίβειας και της Αισχροκέρδειας στην Αγορά.

Διεκδικούμε: μισθούς αξιοπρέπειας και σύγκλισης με τους μισθούς της Ε. Ένωσης και την εξίσωσή μας με τα δικαιώματα και όχι μόνο με τις υποχρεώσεις και τις τιμές που προωθεί η ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
- Την ενίσχυση και βελτίωση παροχών της κοινωνικής ασφάλισης, με αύξηση των κατώτατων συντάξεων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το όριο της φτώχειας.
- Την άμεση καταβολή και εξόφληση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των ιδιωτών προς τη κοινωνική ασφάλιση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την επιστροφή των καταληστευθέντων αποθεματικών.
- Καμιά αρνητική αλλαγή στις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας (ανδρών και γυναικών) μείωσης της σύνταξης, αύξησης των εισφορών, και επιβάρυνσης των γυναικών.
- Ενίσχυση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και επέκταση του στο Δημόσιο. Τα ΒΑΕ αποτελούν ελάχιστη ασπίδα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων από τις ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες.
- Δημιουργία του «Κοινωνικού Ασφαλιστικού Αποθεματικού» για την εξασφάλιση της νέας γενιάς και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και στο μέλλον.
- Απαιτούμε την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ουσιαστική βελτίωση των παροχών και τον πλήρη σεβασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
- Εκφράζουμε την ριζική αντίθεση μας, στις προωθούμενες ενοποιήσεις των Ταμείων χωρίς αναλογιστικές μελέτες, όρους και προϋποθέσεις και οι οποίες περιορίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και μεταφέρουν τα οικονομικά βάρη και ελλείμματα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
- Την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες των οικονομικών προβλημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής καθώς και των επαναλαμβανόμενων χαριστικών Νομοθετικών ρυθμίσεων
- Κατώτατη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων. Καμία διάκριση παλαιών και νέων ασφαλισμένων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

Διεκδικούμε:
- Αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, που επιβαρύνει μονόπλευρα και άδικα τους εργαζόμενους – μισθωτούς, συνταξιούχους.
- Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας και φορολογικών συντελεστών περισσότερα κλιμάκια στην φορολογική κλίμακα για να σταματήσει η ασύδοτη φορολογική αφαίμαξη.
- Αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 15.000 € και έκπτωση από το φόρο όλων των οικογενειακών δαπανών.
- Ανατροπή της σχέσης άμεσων – έμμεσων φόρων που διευρύνουν ακόμα περισσότερο και προκλητικά τις φορολογικές αδικίες.
- Να καταργηθούν ΑΜΕΣΑ όλες οι φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις των διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων.
- Ισονομία και ισοπολιτεία με τη φορολόγηση ΟΛΩΝ των νομικών προσώπων και φορέων, που με τα περιουσιακά τους στοιχεία αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
- Καμιά αύξηση του ΦΠΑ, απεναντίας απαιτούμε τη δραστική μείωσή του σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Επιτέλους! Να μπει φραγμός και να παταχθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Ακύρωση και Κατάργηση όλων των αντεργατικών Νόμων 3429/05, Ν 3385/05, 3371/05, 3377/05 και κάθε σχετικής διάταξης που επιτρέπει τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, Ο. Αεροπορία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΙΜΑΝΙΑ, κ.λπ.

Αντιδρούμε στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, κ.λπ. και την εκχώρηση του management σε ξένους και Έλληνες ιδιώτες . Διαφωνούμε με το καθεστώς των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που εκχωρεί λειτουργίες και δραστηριότητες στο Ιδιωτικό κεφάλαιο.
Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στα συμφέροντα της κοινωνίας. Νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις οδηγούν τις ΔΕΚΟ σε ανεξέλεγκτη τιμολογιακή πολιτική, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτές.
Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά μεταρρύθμιση
η εκποίηση του δημοσίου πλούτου και των επιχειρήσεων δημόσιου συμφέροντος στους ιδιώτες και στις πολυεθνικές (ΟΑ – ΟΤΕ – ΔΕΗ – ΕΛΤΑ- ΕΥΔΑΠ - ΟΛΠ - ΟΛΘ, κ.λπ.).
Διεκδικούμε Δημόσιο Εθνικό Αερομεταφορέα σύγχρονο και αποτελεσματικό.
- οι απολύσεις των εργαζόμενων και η διόγκωση της ανεργίας
- η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των ΣΣΕ.
- Η μερική απασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία.
- Ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός των συμβασιούχων.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ

Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, χρόνια τώρα και παρά τα προνόμια και τα υπερκέρδη, συνεχώς απαιτούν περισσότερα, θέλουν ασυδοσία στην αγορά εργασίας, ελαστικές και «άτυπες» μορφές απασχόλησης.
Η ανεργία των νέων και των γυναικών στη χώρα μας συνεχίζει να είναι η υψηλότερη στην Ε. Ένωση με τραγικές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών.
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μειώνεται ακόμα περισσότερο, με άμεσο κίνδυνο απώλειας και ευρωπαϊκών κονδυλίων με τραγικές συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας, την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας.
Απαιτούμε μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και θα δημιουργούν πραγματικές θέσεις, πλήρους και σταθερής απασχόλησης
Το Κράτος εκχωρεί – δωρίζει στους ιδιώτες τις κερδοφόρες δραστηριότητες της χώρας, υποβαθμίζει την ισόρροπη-περιφερειακή ανάπτυξη, ενισχύει την ανεργία! Οι εργαζόμενοι απαιτούν μια διαφορετική οικονομική πολιτική που θα προωθεί την κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών.
Διεκδικούμε 35ωρο, ουσιαστική προστασία των ανέργων, δραστικό περιορισμό των απολύσεων.
Απαιτούμε να τεθεί φραγμός στις απολύσεις, να ελεγχθούν οι χρηματοδοτήσεις και οι επιδοτήσεις και σε κάθε περίπτωση αυτές να συνδεθούν με νέες προσλήψεις εργαζομένων.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ – ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Συνεχίζεται η επί 20ετία ομηρία και ο απαράδεκτος εμπαιγμός παρά την Πρωθυπουργική προεκλογική δέσμευση για την τακτοποίηση των 250.000 συμβασιούχων.
Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρ. Κοινοτήτων, με νομικίστικα τερτίπια και απαράδεκτες μεθοδεύσεις, ανατρέπονται τηλεφωνικά οι αποφάσεις και οδηγούνται στην απόλυση και στην ανεργία εργαζόμενοι που επί 20ετία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, της Πυροσβεστικής, ενώ στη θέση τους προσλαμβάνονται άλλοι, νεώτεροι!!
Το πρόβλημα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ, και γι΄αυτό απαιτείται άμεσα πολιτική απόφαση τακτοποίησης ΟΛΩΝ των συμβασιούχων, σύμφωνα με την πρόταση Νόμου της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η οποία είναι η μόνη αξιόπιστη λύση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, διαφορετικά ο ΑΓΩΝΑΣ θα είναι ΔΙΑΡΚΗΣ και ΕΠΙΜΟΝΟΣ.

Η ΥΓΕΙΑ, η ΠΑΙΔΕΙΑ, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ αμφισβητούνται και υποχρηματοδοτούνται δραστικά, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμισή τους.
Παλεύουμε για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία και υγεία.
Διεκδικούμε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία στο 5% και 6% του ΑΕΠ, για την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμισή τους.
Να μην καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο.
Να μην τροποποιηθεί το άρθρο 16 Συντάγματος
Να ενισχυθεί ο θεσμός του ΑΣΕΠ.

«ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ»

Στον αγώνα και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των σπουδαστών, αντιπαρατίθεται και ενεργοποιείται ο αυταρχισμός, η αστυνομική βία, η αυθαιρεσία και το «φακέλωμα» μέσω των καμερών. Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές.
Ξεπερασμένες εποχές, χρεοκοπημένες πολιτικές!!
Καταγγέλλουμε και διαμαρτυρόμαστε έντονα γι΄αυτή τη συμπεριφορά που επιδεικνύεται κατά των εργαζόμενων και των πολιτών που διεκδικούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματά και τη βελτίωση της κοινωνικής τους θέσης.
Τέλος, δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.
Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας να ακούσει τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζόμενων και της κοινωνίας, αλλάζοντας την ασκούμενη πολιτική.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι:
· Να προασπίσουμε το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
· Να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τα οικονομικά εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
· Να εξασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε τις Δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και Δημοσίου συμφέροντος.Να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον Αγώνα και τις διεκδικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις