Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ

Αθήνα 19.11.2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συνεδρίασε πρόσφατα το Δ.Σ. του Σωματείου μας και σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος της Θεσσαλονίκης, εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο μας τόσο από πλευράς εργασιακών σχέσεων όσο και  από πλευράς προγραμμάτων και έργων κατάρτισης.

Ο χώρος της επαγγελματικής κατάρτισης διέρχεται σοβαρή κρίση, που φθάνει στα όρια της πραγματικής διάλυσης.  

Αντί η επαγγελματική κατάρτιση να αποτελεί λύση απέναντι στη μεγάλη δημοσιονομική και οικονομική κρίση και απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να την καταστήσει προβληματική και συνεχίζει να την απαξιώνει συστηματικά.

Η Κυβέρνηση εδώ και 14 μήνες επιμένει  κατά απαράδεκτο τρόπο που γεννά υποψίες,  να καθυστερεί και να μην ανακοινώνει τους δικαιούχους υλοποίησης των μεγάλων προγραμμάτων κατάρτισης στους  τομείς του τουρισμού και των πράσινων επαγγελμάτων. Δεν έχει κάνει τίποτε για να προχωρήσει  τα προγράμματα της πληροφορικής, προκατάρτισης, κατάρτισης και εγγυημένης απασχόλησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Κι όλα αυτά με την ανεργία να διογκώνεται με δραματικό και οδυνηρό ρυθμό, ενώ το ΕΣΠΑ, το μόνο εργαλείο που μπορεί να δώσει μια προοπτική αναπτυξιακής ανάσας παρουσιάζει απαράδεκτα ποσοστά απορρόφησης.

Σε ότι μας αφορά, πολλοί εργαζόμενοι από το χώρο μας έχουν απολυθεί και είναι άνεργοι. Μια μεγάλη πλειοψηφία έχει περάσει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εργαζομένων στους οποίους δεν καταβάλλονται δεδουλευμένες αποδοχές. Πολλά ΚΕΚ ήδη έχουν αναγγείλει σε εργαζόμενους ότι είναι σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας.

Και το ερώτημα μας είναι σαφές. Ποιος ωφελείται από τις απαράδεκτες αυτές καθυστερήσεις στο χώρο της κατάρτισης και ειδικά σε μια εποχή που η κρίση αγγίζει ταβάνι και η οικονομία έχει μπει σε βαθιά ύφεση? Ποιος έχει συμφέρον να οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο η επαγγελματική κατάρτιση, να απαξιωθεί εντελώς και να χάσει την όποια θετική της συνεισφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην αναπτυξιακή διαδικασία μέσα από την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού? Σίγουρα δεν ωφελούνται ούτε  οι άνεργοι, ούτε οι εργαζόμενοι γενικώς αλλά ούτε και εμείς οι εργαζόμενοι στα ΚΕΚ που καθημερινά συμπιεζόμαστε από τον κίνδυνο της απόλυσης, της δουλειάς χωρίς μισθό και της αβεβαιότητας.

Ενώνοντας τη φωνή μας με το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, λένε φθάνει πια!

Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το παιγνίδι που παίζεται στο χώρο μας με τα κονδύλια της κατάρτισης. Να προχωρήσει άμεσα στην ανακοίνωση των δικαιούχων των έργων, χωρίς άλλες πελατειακές καθυστερήσεις και διάφορα παζάρια. Να δοθεί έργο σε όλα τα εν’ λειτουργία  ΚΕΚ που απασχολούν πραγματικούς εργαζόμενους. Με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και με όρους που θα διασφαλίζουν αποτελεσματική και ποιοτική υλοποίηση.

Καλούμε τα ΚΕΚ να σεβαστούν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Να μην χρησιμοποιήσουν την κρίση και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, ως ευκαιρία να «ξεφορτωθούν» τους εργαζόμενους, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις και λειτουργώντας με όρους που δεν διασφαλίζουν την πραγματική, αποτελεσματική και με ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργία των ΚΕΚ.   

Καλούμε τέλος όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε ατομικά είτε συλλογικά, να απευθύνονται στο σωματείο μας, προκειμένου από κοινού να βρούμε λύσεις και να ενώσουμε τις φωνές μας αγωνιστικά μαζί με το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.      

 Συναδελφικά,


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΕΕΚΕΚ


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΠΕΡΙΦΕΡ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις