Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης Σωματείου (18/2/2010)


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα συνεχιζόμενα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΚΕΚ, με δυσμενείς συνέπειες για την εργασιακή μας κατάσταση.

Όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το σύστημα Κατάρτισης είναι κυριολεκτικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης και είναι πλέον αναγκαίο να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να επιταχυνθούν και να προχωρήσουν ΤΩΡΑ οι αποπληρωμές και οι προκαταβολές τρεχόντων έργων καθώς και οι συμβασιοποιήσεις των προκηρυχθέντων έργων, πριν είναι αργά για τον κλάδο και τους/τις εργαζόμενους/ες.

Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι σε όλους μας γνωστές.

Σήμερα δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το πότε θα γίνουν οι αποπληρωμές των ολοκληρωθέντων προγραμμάτων (ύψους 25 εκατ. Ευρώ περίπου), παρόλο ότι έχει γίνει γνωστό ότι τα χρήματα έχουν εξευρεθεί και δεν εκταμιεύονται.

Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει επίσης, ούτε για τις προκαταβολές των τρεχόντων έργων (Ελληνομάθεια, Τεχνικά Έργα), ούτε για τις υπογραφές των συμβάσεων για τα προγράμματα που ήδη έχουν αξιολογηθεί και εκκρεμούν, (πράσινα επαγγέλματα και τουρισμός, πολύ δε περισσότερο για την έναρξη των έργων και την ομαλή ροή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Ως προς τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων, τα νεότερα είναι ότι οριστικοποιεί την επικαιροποίηση του Ε.Π. «Ανθρώπινου Δυναμικού» (ήδη εξαγγέλθηκαν 3 έργα στα οποία εμπλέκονται Υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ, που θα αρχίσουν το Μάρτιο), και επιβεβαιώνεται ότι στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, θα υλοποιηθούν συνολικά και τα 6 μεγάλα προβλεπόμενα Έργα Κατάρτισης προϋπολογισμού 280 εκατ. € (δηλαδή, πράσινα επαγγέλματα, τουρισμός. ΕΚΟ, Πληροφορική κλπ), χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, όλοι οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στη Γ.Σ. στάθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε και κυρίως στις απολύσεις που συνεχίζονται, τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών επί πολλούς μήνες, καθώς και τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, και ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση προς τους εργοδότες ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα, δεδομένου ότι τα προγράμματα θα ανοίξουν. Επίσης, να υπάρξει δέσμευση των εργοδοτών ότι, όταν καταβληθούν οι αποπληρωμές της ΣΕΚ ΙΙΙ, άμεση προτεραιότητα θα έχει η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Στη συνέλευση επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα παρέμβαση του Συλλόγου μας και να ζητηθεί συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ως γνωστόν αναλαμβάνει εποπτικό και επιτελικό ρόλο στο σύστημα της δια βίου μάθησης και επαγγελματικής κατάρτισης. Στόχος μας, να συζητήσουμε τη ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση των ΚΕΚ, τη διασφάλιση του έργου τους με όρους ορθολογικής βιωσιμότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας και εντασσόμενα πλήρως και με ρόλο, στο εθνικό σύστημα της Δια Βίου Μάθησης και των επαγγελματικών προσόντων.

Συμπερασματικά αποφασίστηκαν τα εξής:

Α) Κινητοποίηση Διαμαρτυρία: Να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας ευρύτερης κλαδικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας και άσκησης πίεσης προς τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων, με τη συνέργεια και τη συνεργασία και του Συλλόγου των Εκπαιδευτών Ενηλίκων (ΠΑΣΕΕ), υποστηριζόμενη με ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πέραν των εργασιακών μας προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες των αρμόδιων υπουργείων, να αναδείξουμε την εναντίωσή μας στην επιχειρούμενη απαξίωση της Κατάρτισης και του έργου μας και στην ανάδειξη του θετικού έργου που επιτελούμε στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Η πρόταση που διαμορφώθηκε είναι, η κινητοποίηση να γίνει ως τα μέσα Μαρτίου και αφού υπάρξουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις και με τον ΠΑΣΕΕ, εφόσον συμφωνεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια ενέργεια, τα αιτήματα της οποίας μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε.

Β) Παρέμβαση προς τον ΕΛΣΕΚΕΚ και ΠΑΣΥΚΕΚ, για πάγωμα απολύσεων, καταβολή δεδουλευμένων και αποφυγή μετατροπής εργασιακών σχέσεων.

Γ) Παρέμβαση και Διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Οικονομικών για άμεση εκταμίευση των χρημάτων και επιτάχυνση των διαδικασιών στο μέρος που οι καθυστερήσεις οφείλονται σε αυτό.

Δ) Παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας και συνάντηση για το θέμα της Δια Βίου, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης και αναβάθμισης των ΚΕΚ και του έργου μας.


ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ (8 και 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010)
  • Τέλος, η Γ.Σ. εξέλεξε την τριμελή ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, η οποία θα διεξαγάγει τις εκλογές της ΠΕΕΚΕΚ για ανάδειξη ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΑ.
  • Οι εκλογές θα γίνουν στην Αθήνα στις 8 και 9 Μαρτίου 2010 (απογευματινές ώρες).
  • Θα γίνει προσπάθεια να γίνουν εκλογές και στη Θες/νικη για τους συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας, πιθανώς στις 8 Μαρτίου.
  • Θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση για τις εκλογές και για την ανάδειξη υποψηφίων όσων συναδέλφων επιθυμούν να είναι στα όργανα του Σωματείου

Συναδελφικά,

ΤΟ ΔΣ ΠΕΕΚΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις