Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΤΑ ΚΕΚ, ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ.

Η κατάσταση με τη χρηματοδότηση και αποπληρωμή των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων επαγγελματικής κατάρτισης, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο αλλά και όσων αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, είναι πλέον τραγελαφική.

Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι σε ΚΕΚ, είτε έχουν να πληρωθούν δεδουλευμένα μηνών, είτε κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι και χωρίς Δώρο Χριστουγέννων, επειδή οι ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και οι σχετικές Διαχειριστικές Αρχές που μέχρι τώρα είχαν την ευθύνη λειτουργίας τους, έχουν διαλύσει κυριολεκτικά ολόκληρο το οικοδόμημα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

Και αυτό γιατί, από τη μια δεν αποπληρώσουν ολοκληρωμένα έργα (Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση έτους 2008, Κοινοτική Πρωτοβουλία Equal), ούτε χρηματοδοτούν τρέχοντα προγράμματα (κατάρτιση στα τεχνικά έργα με εγγυημένη απασχόληση, προγράμματα Ελληνομάθειας σε μετανάστες), και από την άλλη ΔΕΝ προχωρούν σε έναρξη ήδη προκηρυχθέντων έργων κατάρτισης σε επαγγέλματα του Τουρισμού και της Πράσινης Ανάπτυξης.

Ο λόγος προφανής: τα δεσμευμένα από την Ε.Ε. κονδύλια για τη διενέργεια των παραπάνω προγραμμάτων από τη μια κατευθύνθηκαν (σε ποσοστό 40%) για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων stage της προηγούμενης κυβέρνησης (ως μη όφειλε αφού δε χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.) ενώ από την άλλη κατασπαταλήθηκαν σε άλλου είδους δαπάνες, που κανείς δεν ξέρει!!

Αποτέλεσμα είναι πάνω από 3.000 εργαζόμενοι/ες στα ΚΕΚ να είναι όμηροι της μη χρηματοδότησης των έργων, την οποία επικαλούνται και οι εργοδότες ως δυσκολία για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων τους προς το προσωπικό. Υπάρχουν δε αρκετές περιπτώσεις όπου, εργαζόμενοι/ες απειλούνται με απολύσεις, διαθεσιμότητες και μείωση των ημερών εργασίας τους με αντίστοιχη μείωση αποδοχών. Άγνωστος παραμένει, επίσης, ο αριθμός των ανέργων που παρακολούθησαν τα προγράμματα κατάρτισης και δεν έχουν λάβει τα εκπαιδευτικά τους επιδόματα, καθώς και ο αριθμός των εκπαιδευτών/τριών που δεν έχει πληρωθεί.

Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ο Υπουργός Εργασίας και ο νέος Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων οφείλουν να δώσουν άμεση λύση τώρα και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος κατάρτισης, ως προς την καταβολή των χρηματοδοτήσεων που υποχρεούνται. Οι ολιγωρίες, οι καθυστερήσεις ή η επίκληση δικαιολογιών περί «άδειων ταμείων» δεν μας αφορούν.

Ζητάμε να υπάρξει άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και δηλώνουμε ότι ο Σύλλογός μας σε καμιά περίπτωση δεν θα ανεχθεί να γίνουν οι εργαζόμενοι/ες στα ΚΕΚ τα θύματα μιας παράλογης κρατικής πολιτικής, από όποιον και εάν αυτή προέρχεται, στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΠΕΕΚΕΚ

Παναγιώτης Κυριακούλιας Ζωή Αλμπάνη
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις