Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ



Πραγματοποιήθηκε (18.2.2009) συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ , ΓΣΕΒΕΕ , ΕΣΕΕ , σχετικά με τα προβλήματα που θέτει η οικονομική κρίση.
Σε ανανκοίνωση της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι κατάθεσε δέσμη προτάσεων, που η εργοδοτική πλευρά δεσμεύτηκε να μελετήσει στο πλαίσιο και των δικών της θέσεων και προτάσεων.

Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων:

α) Να καθιερωθεί ειδική κοινωνική ρήτρα στις δανειακές συμβάσεις των επιχειρήσεων, που χρηματοδοτούνται με εγγυημένα από το Δημόσιο κεφάλαια των 28 δις ευρώ, ότι δεν θα μειώσουν τις θέσεις απασχόλησης.
β) Να δημιουργηθεί Ταμείο Αναχρηματοδότησης και Ανάπτυξης προβληματικών κλάδων ή επιχειρήσεων με κεφάλαια των Τραπεζών.

γ) Ο εργοδότης να μην δικαιούται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, εάν προηγουμένως δεν καταθέσει εναλλακτικές λύσεις και συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα για την αποφυγή των απολύσεων και την άμβλυνση των συνεπειών τους («κοινωνικό σχέδιο»).

δ) Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης στο διπλάσιο, αποτελεσματική χρήση των πόρων του ΟΑΕΔ και δράσεις ιδιαίτερα για τους νέους που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 και τους μακροχρόνια ανέργους.

ε) Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε., προληπτικούς ελέγχους, συντονισμό των συναρμοδίων Υπηρεσιών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

στ) Διπλασιασμό της κατασκευής εργατικών κατοικιών κατά το 2009-2010 και των δικαιούχων κοινωνικού Τουρισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης στην οικοδομή και στον Τουρισμό.
Στη συνάντηση συνδικάτων-εργοδοτών δεν μετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυτόνομη Παρέμβασης παρέμβασης και του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο). Το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση απορρίπτουν τις συναντήσεις και τον διάλογο και το μεν πρώτο διοργανώνει συλλαλητήρια στις 17/3, ενώ η δεύτερη ζητεί από το προεδρείο της ΓΣΕΕ να κηρύξει γενική απεργία στις 23 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις