Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΣΕΕ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΓΣΣΕ)


Από τη Γ.Σ.Ε.Ε. ανακοινώθηκε ότι επήλθε Συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή διετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η Ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας είναι η ακόλουθη:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ (26/3/2008)
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΓΣΣΕ

Συμφωνία για τη Νέα ΕΓΣΣΕ 2008-09 επήλθε κατά τη σημερινή συνάντηση-διαπραγμάτευση μεταξύ ΓΣΕΕ και των Εργοδοτικών Οργανώσεων (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ).

Με τη συμφωνία αυτή ρυθμίζονται τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων και ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις των κλαδικών συμβάσεων εργασίας από σαφέστατα καλύτερη αφετηρία και βάση υπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούνται μια σειρά από σοβαρά θεσμικά και εργασιακά θέματα.
Σε μια περίοδο που η εισοδηματική πολιτική κινείται στα όρια του επίσημου πληθωρισμού, οι αυξήσεις που πετύχαμε κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές καθώς κινούνται αρκετά πάνω από αυτόν.

Η μεγάλη «πληγή» της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας της αγοράς είναι η κύρια αιτία και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κι αυτό είναι πλέον το μεγάλο μέτωπο πάλης και σύγκρουσης των συνδικάτων για τη διατήρηση και βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και ημερομισθίων.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία της Νέας ΕΓΣΣΕ προβλέπει αυξήσεις σε τρεις δόσεις 1/1/08, 1/9/08 και
1/5/09 ως εξής:
Από 1/1/08, 3.45%
Από 1/9/08, 3,00%
Από 1/5/09, 5,5%
Αθροιστικά συνολική αύξηση: 12,42%
Κατώτατος Μισθός από 1/5/09: 740€ από 658€ (αύξηση 82€/μήνα)
Κατώτατο Ημερομίσθιο από 1/5/09: 33,04€ από 29,39€ (αύξηση 3,65€/μέρα)

Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2008-2009
ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Έκτη τριετία στους εργατοτεχνίτες, δηλ. συνολικά προσαύξηση 30% στο εκάστοτε βασικό ημερομίσθιο για όσους συμπληρώνουν 18 χρόνια εργασίας.
2. Προσαύξηση της κανονικής άδειας μετά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη, δηλ. συνολικά 31 εργάσιμες σε εξαήμερο και 26 σε πενθήμερο.
3. Άδεια με αποδοχές 4 εργασίμων ημερών το χρόνο συνολικά και για τους δύο γονείς για κάθε ένα παιδί ηλικίας μέχρι 16 ετών που είναι μαθητής, για την παρακολούθηση της σχολικής του επίδοσης.
4. Εξομοίωση των αναδόχων γονέων με τους φυσικούς ή θετούς γονείς, με ανάλογη εφαρμογή και στους αναδόχους όλων των διατάξεων εθνικών συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, που θεσμοθετούνται εκάστοτε για την προστασία της οικογένειας και τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.
5. Προσαύξηση κατά 2 εργάσιμες ημέρες της άδειας για ασθένεια εξαρτώμενων μελών των τριτέκνων και των πολυτέκνων, δηλ. συνολικά 14 εργάσιμες ημέρες το χρόνο.
6. Άμεση εφαρμογή της ευρωπαϊκής Συμφωνίας για την αντιμετώπιση του στρες στην εργασία.
7. Σύσταση στις επιχειρήσεις να εγκαθιστούν σύγχρονα εξελιγμένα τεχνολογικά βοηθήματα, για να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με αναπηρίες στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ν’αξιοποιούνται οι δυνατότητές τους στην παραγωγική διαδικασία.
8. Υποχρέωση των επιχειρήσεων να διευκολύνουν, υποστηρίζουν και εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους για την εξοικείωσή τους στις νέες τεχνολογίες.
9. Συμφωνία για κοινό αίτημα προς την Κυβέρνηση με σκοπό τόσο τον εξορθολογισμό και τον κοινωνικό έλεγχο της λειτουργίας του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων (Δ.Λ.Ο.Ε.Μ.) του Ο.Α.Ε.Δ., όσο και την αύξηση των επιδομάτων τέκνων που καταβάλλει ο Δ.Λ.Ο.Ε.Μ.
10. Συμφωνία για κοινό αίτημα προς την Κυβέρνηση για υποχρέωση καταβολής από τον ΟΑΕΔ δύο επιπλέον ωρομισθίων για κάθε ημέρα απασχόλησης των εργαζόμενων μαθητών.
11. Πλαίσιο αρχών για την αποτελεσματική λειτουργία του ΟΑΕΔ και τη θεσμική κατοχύρωση της αυτονομίας του ΛΑΕΚ υπό την ευθύνη των κοινωνικών ανταγωνιστών.
12. Κοινό αίτημα προς την Κυβέρνηση να νομοθετούνται άμεσα, με αυτούσιο περιεχόμενο, οι συμφωνίες των κοινωνικών ανταγωνιστών.
13. Συμφωνία για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας.
14. Σύσταση μόνιμης επιτροπής οργανωμένου Διαλόγου με ονομασία «Βήμα Διαλόγου».
*******
Τη διαφωνία της για το περιεχόμενο της Συμφωνίας εξέφρασε η συνδικαλιστική παράταξη Αυτόνομη Παρέμβαση, η οποία σε Ανακοίνωση που εξέδοσε αναφέρει τα εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Ύστερα από μια κινητικότητα παρασκηνίου και κάτω από ένα καθεστώς βιασύνης εντελώς αδικαιολόγητο, από τις εξελίξεις, η πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΕ αποφάσισε να υπογράψει κατ’ αρχήν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για το 2008 και το 2009.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση εξέφρασε τη ριζική διαφωνία της και θα καταψηφίσει αυτή την επαχθή συμφωνία, διότι είναι πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματός. Για μια ακόμη φορά η ηγεσία της ΓΣΕΕ αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Οι εργαζόμενοι, με αυτή τη σύμβαση, θα παραμείνουν απροστάτευτοι από το κύμα ακρίβειας, που διαρκώς διογκώνεται, ενώ οι εργοδότες θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να αυγαταίνουν τα τεράστια κέρδη τους.

Πρόκειται επιεικώς για ολέθριο λάθος της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και από άποψη τακτικής αλλά και από άποψη περιεχομένου.
Από άποψη τακτικής, διότι η πολιτική και η κοινωνική αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί πιέζει αφόρητα κυβέρνηση και εργοδότες, προς ένα καλύτερο αποτέλεσμα που δεν αξιοποιείται, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας λειτουργεί εκτονωτικά. Σ’ αυτήν ακριβώς τη φάση έπρεπε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια γενναία αναδιανομή εισοδήματος, σε βάρος του κεφαλαίου και σε όφελος της εργασίας.

Από άποψη ουσίας είναι απαράδεκτη η συμφωνία, διότι αναφερόμαστε στο κατώτερο μισθό, ο οποίος είναι σε επίπεδα εξαθλίωσης, ο οποίος βρίσκεται στο 54% του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μισθού και στο 50% του μέσου μισθού και ο οποίος αφορά κυρίως τους ΝΕΟΥΣ εργαζόμενους.

Η συμφωνία λοιπόν που δίνει 1 ευρώ την ημέρα στο ημερομίσθιο για το πρώτο εννιάμηνο, 4,45% σε μέσα επίπεδα για το 2008 και 3,66% για το 2009, απλά συντηρεί το επίπεδο φτώχειας στον κατώτερο μισθό.
Επιπλέον, η μη ύπαρξη ρήτρας για την περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού, η παγιοποίηση της χορήγησης αυξήσεων ανά οχτάμηνο και η διετής διάρκεια της σύμβασης, αποτελούν πρόσθετα αρνητικά στοιχεία.
Καλούμε τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ να μην εγκρίνει αυτή την συμφωνία και να συνεχίσει τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Καλούμε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν στην πράξη αυτή τη συμφωνία, μέσα από τις κλαδικές τους Συμβάσεις. Να ανατρέψουν τη λογική του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος επιθυμεί, μάταια βέβαια, να επιβάλει την ταξική ειρήνη, φιλοδοξώντας να παίξει το ρόλο του συνεχιστή του μακαρίτη του Λάσκαρη, ο οποίος ήθελε να καταργήσει την πάλη των τάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις