Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Από τον Παναγιώτη Κυριακούλια

Το Ασφαλιστικό και η υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα τη νέα χρονιά.
Ως προς το Ασφαλιστικό, η νέα Υπουργός Απασχόλησης μετά από κεντρική κυβερνητική απόφαση (η οποία δεν είναι βέβαια άσχετη με την προσπάθεια για αλλαγή της δημόισας συζήτησης γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου), κάνει προσπάθεια να θέσει εκ νέου το ζήτημα ξεκινώντας ένα νέο κύκλο διαλόγου (;) με τα συνδικάτα και τους εργοδότες.
Ωστόσο, οι προθέσεις της κυβέρνησης εξακολουθούν να παραμένουν ασαφείς (τα ΜΜΕ ομιλούν περί "ήπιων αλλαγών¨) και η ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Απασχόλησης (10/1/2008) αφού έθεσε το κεντρικό αίτημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού προειδοποίησε για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ως προς τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ο αγώνας των εργαζομένων θα αρχίσει από τη διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η οποία αποτελεί τον "πιλότο" για τις αυξήσεις στις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας. Ηδη η ΓΣΕΕ απέστειλλε την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008 την πρόσκληση έναρξης διαπραγματεύσεων προς τους Εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΣΕΕ) για τη ΕΓΣΣΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, "η δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών και ημερομισθίων από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την άνοδο των τιμών κάνει επιτακτική την ανάγκη διεκδίκησης πραγματικών και ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και στα ημερομίσθια. Το πλαίσιο και τα αιτήματα διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ για τα οικονομικά, θεσμικά και εργασιακά αιτήματα είναι απολύτως ρεαλιστικά και δίκαια, γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το διεκδικήσουμε αγωνιστικά."
Σε ότι αφορά τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στον κλάδο της κατάρτισης για το 2008, αυτοί θα αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και των εργοδοτικών οργανώσεων στην Παροχή Υπηρεσιών, όπου έχει κληθεί και ο ΕΛΣΕΚΕΚ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών ΚΕΚ) για την υπογραφή ΣΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις