Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΕΚ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΖ’
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2010
Στην Αθήνα, σήμερα στις 18 Μαρτίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.33΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Η ερώτηση του κ. Κριτσωτάκη έχει ως εξής:
«Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται ο κλάδος της Επαγγελματικής Κατάρτισης, με σοβαρές συνέπειες για τους 3.500 εργαζόμενους σε αυτόν, τους 10.000 περίπου πιστοποιημένους εκπαιδευτές, αλλά και τους ήδη άνεργους, οι οποίοι αναμένουν να ενταχθούν στα διάφορα προγράμματα.
Εδώ κι ένα χρόνο το Υπουργείο Εργασίας, ως ο κύριος φορέας ανάθεσης των έργων που υλοποιούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), έχει παγώσει τις πληρωμές όσο και την αξιολόγηση και υπογραφή συμβάσεων νέων έργων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολλά ΚΕΚ να αδυνατούν να πληρώσουν τις πάγιες υποχρεώσεις (μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές κ.α), αναζητώντας την ίδια ώρα δανεισμό από τις τράπεζες –εκχωρώντας τις δημόσιες συμβάσεις τους- για τον οποίο πληρώνουν τόκους εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος των τραπεζών, λόγω των καθυστερήσεων αποπληρωμής από το Ελληνικό Δημόσιο.
Αρκετά ΚΕΚ έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού ή ελαστικοποιούν θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ δεν έχουν λάβει τη σχετική αμοιβή που προβλέπεται και οι χιλιάδες ωφελούμενοι (κυρίως άνεργοι) των προγραμμάτων κατάρτισης.
Συγκεκριμένα, δεν έχουν αποπληρωθεί έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης τα οποία, το φυσικό τους αντικείμενο, έχουν ολοκληρωθεί από το 2008, έργα τα οποία υλοποιήθηκαν μέσα στο 2009 ή συνεχίζονται στο 2010 που δεν έχει δοθεί το σύνολο της πρώτης δόσης των προκαταβολών, ενώ για νέα έργα που έχουν προκηρυχθεί, καθυστερεί αδικαιολόγητα η αξιολόγησή τους.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Υπάρχει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα άμεσης εξόφλησης των προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί (ΣΕΚ ΙΙΙ, Τεχνικά Έργα) καθώς και της χορήγησης και με ποια κριτήρια, του συνόλου των προκαταβολών σε όσα συνεχίζουν να υλοποιούνται; (Ελληνομάθεια, Τεχνικά Έργα)
2. Πότε προβλέπεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αρμοδιότητες των Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας, σχετικά με την Επαγγελματική Κατάρτιση, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξαγωγής αποτελεσμάτων των διαγωνισμών που εκκρεμούν;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.Να θυμίσω και την εκπαίδευση των ΚΕΚ που υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση, στη Νομαρχία και στους Δήμους. Θα πρέπει και αυτό να το δείτε και να έχουμε μία απάντηση.Ευχαριστώ πολύ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, σχετικά με το πρώτο στοιχείο του πρώτου ερωτήματος της επίκαιρης ερώτησής σας έχω να πω ότι από την 8η Μαρτίου του 2010 έχει πιστωθεί ο σχετικός λογαριασμός με 25.000.000 ευρώ και έχουν ήδη ξεκινήσει, ή θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι σχετικές πληρωμές.
Συνεπώς, ως προς αυτό το θέμα, είμαι πάρα πολύ σαφής, γιατί οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ σαφείς και το μεγαλύτερο μέρος και ουσιώδες μέρος τους, έχει πια ολοκληρωθεί.
Ως προς τα υπόλοιπα ερωτήματα, κύριε συνάδελφε, δεν αναδέχομαι την πολιτική ευθύνη των απαντήσεων που οι Υπηρεσίες δίνουν.Σας καταθέτω ακριβώς πώς μου εισηγήθηκαν να απαντήσω οι αρμόδιες Υπηρεσίες προς απολύτως ειδική ενημέρωσή σας.
Εγώ παίρνω την ευθύνη να σας πω αυτό το οποίο έχει ολοκληρωθεί. Για τα υπόλοιπα, που είναι ακόμα σε μία φάση σχεδιασμού, καταθέτω τις απόψεις των Υπηρεσιών περί των εξελίξεων και επιφυλάσσομαι.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την Επαγγελματική Κατάρτιση: Ο τρόπος που αρθρώνετε την ερώτησή σας –και θα σας δοθεί η ευκαιρία να το διευκρινίσετε- δεν είναι σαφές αν αφορά την ανώνυμη εταιρεία, της οποίας τη μία και μοναδική μετοχή έχει ο ΟΑΕΔ, Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. ή αν αφορά τις διαδικασίες της επαγγελματικής κατάρτισης.
Αν αφορά, πάντως, το πρώτο, θα ήθελα να πω και να ενημερώσω το Σώμα ότι η ανώνυμη αυτή εταιρεία δεν ήταν και ό,τι το καλύτερο θα μπορούσε κανείς ως Υπουργός να αναλάβει να εποπτεύσει, σε ό,τι αφορά, αν μη τι άλλο, το ζήτημα της αμοιβής του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της.
Εκατόν ογδόντα χιλιάδες ευρώ ετησίως, κύριοι συνάδελφοι. Δεν θέλαμε να το συνεχίσουμε αυτό
Σύμφωνα με διάταξη νόμου, την οποία έχουμε ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, Πρόεδρος θα είναι ex officio ο Διοικητής του ΟΑΕΔ και αμισθί και Διευθύνων Σύμβουλος, θα είναι ένας Διευθύνων Σύμβουλος που θα τρέχει τις λειτουργίες της εταιρείας με μια πάρα πολύ λογική αμοιβή και όχι αυτά τα εξωφρενικά ποσά, τα οποία υπήρχαν και τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στις υπηρεσίες που έχει ανάγκη να τις προσφερθούν η Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε..
Η ύπαρξη αυτής της εταιρείας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι προϊόν επιλογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου. Υπήρξαν σκέψεις για να καταργήσουμε αυτήν την Ανώνυμη Εταιρεία, αλλά δεν δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατάργησή της και μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα σκεπτική στο γεγονός ότι ο Διοικητής του ΟΑΕΔ θα είναι Πρόεδρος της. Το θεώρησαν ως μια μορφή κατάργησης της αυτοτέλειας της.
Επιμείναμε. Δεν υπήρξε αντίρρηση και έτσι καταλήγουμε.
Τέλος, κύριε συνάδελφε, μας βοηθά η ερώτηση σας σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωσης της Κοινής
Υπουργική Απόφασης. Εάν θα ήθελα να είμαι απολύτως ειλικρινής – που θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι σας- δεν το είχα στις άμεσες προτεραιότητες μου.
Όμως, θέλω να σας πω κάτι -και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως- δεν ξέρω γιατί επείγεστε τόσο πολύ για την ολοκλήρωση διαδικασιών που έχουν από πίσω τους πράσινο – μπλε συναλλαγές.
Εγώ είμαι πολύ προσεκτικός, κύριε συνάδελφε, και τιμώ την δουλειά ορισμένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, γιατί ποτέ σε ένα χώρο δεν είναι όλοι προβληματικοί.
Υπάρχουν Κέντρα τα οποία κάνουν πολύ αξιόλογη δουλειά, δεν είναι πάντα των Δήμων αυτά. Ξέρετε, κυρία Αντιπρόεδρε. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και είναι λάθος στον οποιοδήποτε να αμαυρώνει συνολικά μια δραστηριότητα και μια διαδικασία.
Αλλά ειδικά σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός. Δεν είναι πάντα ευχάριστη η θέση μου, όταν αναγκάζομαι να βάζω υπογραφές για να ξεμπλοκαριστούν κάποιες διαδικασίες και να μην με ρωτάνε οι Βουλευτές. Έτσι; Θέλω να είμαι όσο μπορώ πιο προσεκτικός και έχω επιλέξει, κύριε συνάδελφε, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ορισμένες αρμοδιότητες που είχε ο Υπουργός Εργασίας να τις μεταφέρω στον Γενικό Γραμματέα των Κοινοτικών Πόρων. Διότι είναι πολλές φορές, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, που ο έλεγχος που ασκεί ο εποπτεύων Υπουργός είναι απολύτως τυπικός, την υπογραφή του, όμως, την βάζει. Συνεπώς, θέλω να ξέρετε..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Τελειώνει ο χρόνος, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Αφαιρέστε το χρόνο από την δευτερολογία μου και δώστε μου ένα μόνο λεπτό για να δευτερολογήσω.Σε ό,τι αφορά την Κοινή Υπουργική Απόφαση το ερώτημα σας με βοηθάει. Σε ό,τι αφορά, βέβαια, το Προεδρικό Διάταγμα που έχει να κάνει με την απόλυτη σχεδίαση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Παιδείας, ξέρετε ότι αυτό θεσπίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά βρίσκεται στην διαδικασία τροποποίησης.
Ωστόσο σ’ ό,τι αφορά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, νομίζω ότι μπορούμε να την τρέξουμε περισσότερο και σας ευχαριστώ για το ερώτημα.Σε ό,τι αφορά ειδικές λεπτομέρειες της ερώτησης σας, καταθέτω τις σχετικές απαντήσεις των Υπηρεσιών και σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος τους ερωτήματος σας για τα 25.000.000 ευρώ, σας είπα ότι έχει πιστωθεί ο σχετικός λογαριασμός από την 8η Μαρτίου.Σας ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ χαίρομαι που απαντήσατε με αυτό τον τρόπο, αν και δεν νομίζω ότι έχει καλυφθεί όλο το ζήτημα, γιατί πραγματικά δεν μπορεί κανείς με μια επίκαιρη ερώτηση να αναφερθεί στο σύνολο της επαγγελματικής κατάρτισης, που αυτό είναι το μείζον ζήτημα και αυτό γεννά τα υπόλοιπα.
Η αλήθεια είναι ότι είναι τεράστιο θέμα, το τι πάνε να απαντήσουν όλα αυτά τα ΚΕΚ και όλο αυτό το σύστημα της κατάρτισης. Πάει να απαντήσει, νομίζω, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από όλες αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τόσων ετών, από την τεράστια ανεργία και από την ανασφάλεια, από τις κακές εργασιακές σχέσεις και όλα τα υπόλοιπα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα απαντήσει σε αυτό, ούτε και ότι θεραπεύουν στην ουσία.Υπάρχει, όμως, ένα τεράστιο θέμα. Είναι η μη μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων όλων αυτών των προγραμμάτων κατάρτισης και ένα-ένα χωριστά, αλλά και συνολικά, αλλά και των ΚΕΚ όπως είπατε και εσείς, που υπάρχουν και καλά και κακά, όπως υπάρχουν παντού.
Να σας πω ακόμα, ότι από τους καταρτισθέντες, ξέρουμε πόσοι ωφελήθηκαν πραγματικά; Δηλαδή ένας που είναι άνεργος, βοηθήθηκε και βρήκε ή δεν βρήκε τέλος πάντων εργασία; Αυτό είναι κάτι που είναι διαχρονικό, δεν είναι δικό σας. Αλλά πως εσείς μπορείτε να πείτε -αφού επεκταθήκατε πέραν από την ερώτηση, και γι’ αυτό που είναι το κυρίαρχο, είναι το ουσιαστικό, είναι κάτι, δηλαδή, που είναι σαν φάρος και δείχνει προς τα που προχωρά όλο αυτό το πράγμα;Νοσεί, λοιπόν, το σύστημα, με ευθύνες των κυβερνήσεων. Δεν νομίζω ότι φταίει ένα κακό ΚΕΚ που υπάρχει, όταν κανείς δεν το ελέγχει. Δεν μπορεί να φταίει όλο το σύστημα, όταν πάλι κανείς δεν το ελέγχει ουσιαστικά. Δεν φταίνε, λοιπόν, οι ίδιοι. Όποιος κυβερνά οφείλει να ελέγχει και να ελέγχει αποτελεσματικά.Θέλω να σας πω, όμως, ενδιάμεσα τώρα σε αυτό που είπατε, ότι η επίκαιρη ερώτηση η δική μας κατατέθηκε στις 2 Μαρτίου.
Δεν συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω ανέμων και υδάτων, δηλαδή δεν μπόρεσα να είμαι εδώ γιατί δεν πετούσαν αεροπλάνα, δεν ταξίδευαν καράβια. Παρόλα αυτά ανακοινώθηκε ότι λόγω αδυναμίας και μη ετοιμότητας, μάλλον, του ερωτώντος Βουλευτή, δεν συζητήθηκε η ερώτηση και νομίζω ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί.
Δώσατε 7.951,284 ευρώ ως πρώτη δόση σε εβδομήντα οκτώ ΚΕΚ από τα εκατόν εικοσιτέσσερα που δικαιούνται στην ελληνική γλώσσα και 10.556,560 ευρώ ως πρώτη δόση σε τριάντα ένα ΚΕΚ για τα τεχνικά έργα. Οι συμβάσεις για την ελληνική γλώσσα υπογράφηκαν τον Ιούνιο του 2009, ενώ για τα τεχνικά έργα τον Σεπτέμβριο του 2009. Αυτό έχει σημασία, γιατί υπάρχουν ΚΕΚ που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα για την πρώτη δόση στην ελληνική γλώσσα, που δεν τους είχε καταβληθεί ακόμα, πριν καν υπογραφούν οι συμβάσεις για τα τεχνικά έργα.Και εδώ υπήρχε πρωθύστερο και λέμε γιατί; Και θα σας πω ότι υπάρχει κάτι που μας βάζει σε κακή σκέψη.
Υπάρχουν προγράμματα της ελληνικής γλώσσας που είναι τριακοσίων ωρών και έχουν, ήδη, υλοποιηθεί τα περισσότερα, ενώ τα προγράμματα των τεχνικών έργων που άρχισαν αργότερα, όπως είπα και πριν, είναι διάρκειας οκτακοσίων ωρών και ακόμη υλοποιούνται. Ακόμη και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση δείχνει με αυτές τις επιλογές, αν δεν είναι ατυχείς, ότι έχουν μια κατεύθυνση. Κάτι δείχνει για τις τεχνικές εταιρείες, δηλαδή.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι δίνετε προτεραιότητα στις τεχνικές εταιρίες, που σαν επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης θα λάβουν κάποια ποσά από τις προκαταβολές, ενώ την ίδια ώρα δεν είχαν πληρωθεί την επιδότηση που προβλέπεται, ούτε οι καταρτιζόμενοι της ελληνικής γλώσσας, που είναι μετανάστες ή παλιννοστούντες άνεργοι και έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα, ούτε βέβαια οι άνεργοι των τεχνικών έργων, αφού δεν έχουν τελειώσει ακόμα την κατάρτιση τους μια και τα προγράμματα τους, όπως είπαμε, άρχισαν αργότερα και είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Για τα 25.000.000 ευρώ τα οποία έχουν ολοκληρωθεί από το 2008, ήταν το καθαρό ερώτημα τέλος πάντων από την επίκαιρη ερώτηση που είχαμε κάνει.Υπάρχουν έξι διαγωνισμοί που έχουν κατατεθεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2009.
Για τους δύο πρώτους σταμάτησε η διαδικασία αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2009, ενώ δεν υπάρχουν πλέον επιτροπές αξιολόγησης για κανέναν από τους έξι. Αφορούν έργα επαγγελματικής κατάρτισης 280.000.000 ευρώ του ΕΣΠΑ, από την υλοποίηση των οποίων προβλέπεται να ωφεληθούν 63.000 άνεργοι, άρα είναι σοβαρό το θέμα αυτό. Πέρα από όλα αυτά, πέρα, από τους άνεργους, κρίνεται η λειτουργία ή όχι των 280 ΚΕΚ, που είναι και δημόσια και ιδιωτικά -όπως είπε και η κυρία Πρόεδρος κάποια είναι της ΓΕΣΕΕ κάποια είναι των Δήμων κ.λ.π.- και η εργασία 3.500 εργαζομένων σε αυτά, πολλοί από τους οποίους είναι πλέον άνεργοι ή έχουν περάσει σε ελαστικές μορφές απασχόλησης.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Σας ευχαριστώ.Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Έχω ολοκληρώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επισκέψεις